Håndeksem

 


Håndeksem
Eksemet begynder ofte med en enkelt plet. Der kan være gentagne udbrud. Eksemet kan også være vedvarende med kløe og ømme revner. Hvis eksemet fortsætter vil huden ofte blive fortykket og grovere og virke tør. Hvis eksem behandles og heler, vil alle forandringerne forsvinde igen.

2 typer eksem
Der er 2 hovedtyper af håndeksem. Den ene er det allergiske eksem og det andet irritationseksemet. Det allergiske eksem skyldes allergi overfor et eller flere stoffer. Ved kontakt med små mængder af disse stoffer opstår eksemet. Irritationseksemet skyldes overbelastning af huden. Det forkommer specielt hos personer med sart hud.

Forebyggelse af håndeksem

  • Beskyt hænderne mod kontakt med sæbe(borset fra milde håndsæber), opløsningsmidler, skurrepulver og lignende. Vinylhandsker er bedst. Hvis arbejdet varer i mere end 15 min bør der anvendes en tynd bomuldshandske inderst for at undgå at huden bliver fugtig.
  • Anvend husholdningshandsker, når du piller citron, appelsin eller grapefrugt, og når du skræller kartofler eller skærer tomat.
  • Brug læder eller kraftige lærredshandsker når du arbejder i haven.
  • Undgå at vaske tøj i hånden
  • Undgå direkte kontakt med terpentin, fortynder og maling, bonevoks og skocreme, der alle indeholder irrative opløsningsmidler.
  • Brug kun en smule sæbe når du vasker dine hænder. Rens sæben omhyggeligt af og tør hænderne forsigtigt.
  • Brug handsker eller luffer udendørs hvis det er koldt. Undgå afkøling og udtørring af huden.
  • Anvend kun de cremer, som lægen anbefaler.

Beskyt hænderne i flere måneder efter at eksemet er helet. Det tager tid for huden at genvinde sin styrke og der er risiko for at eksemet kommer igen i denne periode.

Husk at de cremer, der markedsføres som “usynlige handsker”, er fugtighedscremer med indhold af vand og smudsafvisende stoffer. Cremerne kan ikke erstatte handsker.
 

 

 Få den bedste information og rådgivning om hudsygdomme hos hudlægen

Er du barn og skal til hudlægen? Så kom og leg på vores Børne Sider

Fang hudlægen

Kom hjælp Dragen Plet

Allergi kajak med Åse

Skyd de frække vorter