Akne

 

Bumser – Hvad kan jeg gøre?

* Forord

*
Indledning

*
Hvem får bumser?

*
Hvorfor får jeg bumser?

*
Hvor alvorligt er det?

*
Hvad kan jeg selv gøre?

*
Skal jeg gå til læge?

*
Lægens behandling

*
Hvad kan lægen gøre?

Forord
De kommer lige så sikkert som ubelejligt – bumserne
Der er ingen grund til at gå og døje med bumser i årevis. Der findes gode behandlingsmuligheder. Ganske vist er midlet, der får alle bumser til at forsvinde på en nat endnu ikke opfundet, men der findes midler, der på lidt længere sigt kan behandle langt de fleste bumseproblemer.
Formålet med denne information er at hjælpe dig med at gøre noget ved problemet.

Informationen er opdelt i tre afsnit:
Indledning.
Fortæller dig, hvem der får bumser og hvorfor.
Her står også, hvor alvorligt det er at have bumser.

Behandling hjemme.
Fortæller dig, hvad du selv kan gøre for at bekæmpe bumser, herunder hvornår du bør gå til læge.

Lægens behandling.
Fortæller dig, hvordan lægen kan behandle dine bumser

Kendskab til, hvorfor bumser opstår, og hvad du selv eller lægen kan gøre, vil kunne hjælpe dig.


Indledning
De første røde knopper bryder frem på din glatte hud, netop som du står på spring til nogle spændende teenage-år. Hos pigerne allerede fra 10-12 års alderen – hos drengene lidt senere. Til gengæld er drengene lidt oftere plaget af bumser, end pigerne er.

Hvem får bumser?
Stort set ingen går fri. Næsten alle teenagere blomstrer mere eller mindre voldsomt. Ubehandlet varer bumseplagen gennemsnitligt 5-10 år og klinger af i 18-25 års alderen. En lille gruppe døjer imidlertid med bumseproblemer gennem en stor del af deres voksne tilværelse. I 40-års alderen har 1 % af mændene og 5 % af kvinderne stadig hudproblemer på grund bumser.

Det er vigtigt at huske, at bumser ikke er et resultat af dårlig hygiejne eller usund livsstil, men derimod en hudsygdom, som:

de fleste teenagere oplever
forsvinder af sig selv, men oftest først efter 5-10 år
ikke skyldes dårlig hygiejne eller usund livsstil

Hvorfor får jeg bumser?
Det her er ikke en lærebog om hudsygdomme. Sådan én ville være både lang og kedelig. Men denne information kan hjælpe dig til at vide, hvorfor du får bumser.

Du har hår over det meste af kroppen. Hvert eneste hår har sin rod (ligesom et træ) i en såkaldt hårsæk. I bunden af hver hårsæk dannes der hele tiden talg – som er et slags fedtstof.
Denne talg løber fra bunden af hårsækken op til huden, hvor den er med til at gøre din hud stærk og smidig. Det, jeg har fortalt dig indtil nu, er helt normalt. Nu kommer problemet, der fører til bumser.

Når du nærmer dig puberteten, danner du ekstra hormoner – det hører med til puberteten. De ekstra hormoner gør, at der dannes ekstra meget talg nede i hårsækken. Samtidig tilstoppes hårsækken, så talget ikke kan løbe frit op til huden, og derfor må blive nede i hårsækken. Det betyder, at hårsækken vokser og vokser på grund af talget – du har nu fået en hudorm. Jo mere talg, jo større hudorme. Dette er første trin på vej mod bumsen.

Bakterier er det næste trin. Bakterier er årsagen til, at dine hudorme udvikler sig til bumser. Du har bakterier overalt på kroppen – det er helt normalt. Af ukendte grunde trænger nogle bakterier ned i hårsækken. Bakterierne medfører irritation af hårsækken og huden omkring den. Derved bliver hudormen til en bums, rød og hævet, fyldt med gult pus, der er tæt på at bryde gennem toppen. Bumser smitter ikke, fordi de bakterier, der er i bumser, findes hos alle mennesker.

Årsager til bumser
øget mængde hormoner giver øget mængde talg
tilstopning af hårsæk, så talgen ikke kan komme ud
bakterier, der irriterer hårsækken og huden omkring den

Hvorfor lige mig?
Men hvorfor er det lige netop dig, der bliver særlig hårdt angrebet?
Helt ærligt, så har man ikke hele forklaringen.
Man ved, at nogle mennesker er mere følsomme overfor hormonpåvirkning end andre. Det vil sige, at de danner mere talg, når hormonproduktionen stiger under puberteten. Denne følsomhed er til dels arvelig. Det betyder, at hvis dine forældre eller søskende har været svært angrebet af bumser, vil du nok også blive plaget.
Herudover ved man, at arbejde med olie, klor og tjære samt brug af kosmetik kan forværre bumser.

Hvad betyder kosten?
Mange fraråder fed og røget mad, stærke krydderier og chokolade. Der findes dog ikke undersøgelser, som kan dokumentere dette. Som tidligere nævnt får du ikke bumser af at spise usundt – bumser er en hudsygdom. Der er imidlertid mange andre gode grunde til ikke kun at leve af chokolade, cola og pommes frites.

Vigtigt at vide om bumser
smitter ikke
er til dels arvelig
forværres af olie, klor og tjære samt kosmetik
forværres ikke af fed mad

Hvor alvorligt er det?
Bumser er ikke bare bumser. Nogle har enkelte hudorme på hagen, andre mange røde bumser i ansigtet og på ryg. Ganske få har smertefulde, byldelignende tilstande i huden.

Yderst sjældent kan hudsygdomme udvikle sig sådan, at man bliver rigtig syg, med smertende sår i huden, feber og en betændelse, der spreder sig.

Hos ca. 85% af de, der er bumseplagede, er det nødvendigt at bruge et eller andet bumsemiddel. Næsten hver anden føler sig så plaget, at de opsøger deres egen læge.

Selvom bumser så langt fra er en livstruende sygdom, opleves den af mange som et stort problem. Selvtillid, glæde, forelskelse og andre dejlige følelser kan blive ødelagt af blomstrende bumser.

Du behøver ikke at ”lære at leve med” bumser. Føler du, at bumseproblemet fylder for meget i din tilværelse, bør du først forsøge at behandle det selv (se Behandling hjemme). Hvis det ikke virker, kan du roligt søge læge. Det er ikke pjattet at gå til lægen med bumser, og der finds effektive behandlinger (se Lægens behandling).
 

Behandling hjemmeMange med bumser kan selv behandle disse med forskellige sæber og midler, som kan købes i håndkøb.

Hvad kan jeg selv gøre?
Der findes flere måder at angribe problemet på. Da alle bumser starter med en hudorm, altså en tilstoppet hårsæk fyldt med talg, kan man prøve at åbne hårsækken, så talget kan løbe ud.

Når du trykker bumser ud, åbner du netop hårsækken, så talget kommer ud – men samtidig ødelægger du hårsækken, så det næste talg, der dannes ikke kan komme ud. Jo mere du maser, jo større risiko har du for at få endnu større bumser, eller hvad der er værre – ar i huden. En af de vigtige ting, du selv kan gøre, er derfor at holde op med at ”trykke bumser ud”.

Sollys ser ud til at være godt for de fleste med bumser – det har du sikkert lagt mærke til. Det kan derfor anbefales, at du dyrker solen med måde.

Der findes en mængde produkter imod bumser, som kan købes hos Matas eller på apoteket uden recept. Hovedparten af dem har meget begrænset eller slet ingen virkning. En del af midlerne virker blot rensende på huden. De såkaldte desinficerende sæber er næppe mere effektive end almindelig sæbe – til gengæld er de en del dyrere.

Det mest effektive bumsemiddel, som kan købes i håndkøb p.t. kun i Sverige og Tyskland hedder Basiron® og fås i 5 % og 10 % gel eller liniment og anvendes direkte på huden, der hvor bumserne er. Basiron® virker dels ved at åbne hårsækkene, så talget kan komme ud og dels ved at dræbe bakterier, som er en forudsætning for, at du får bumser.

De fleste tåler Basiron® uden bivirkninger, men der kan forekomme rødme, brænden og afskalning af huden. Bivirkningerne vil blandt andet være bestemt af, hvor tit du bruger Basiron®. Det kan derfor være en god ide at starte med 5 % hver anden dag. Hvis du ikke får bivirkninger, kan du øge til hver dag og eventuelt til 2 gange daglig. Du skal være opmærksom på, at Basiron® kan misfarve dit tøj. (Hust at læse brugsanvisningen i pakken).

Du skal ligeledes være opmærksom på, at du skal bruge Basiron® i mindst 2 måneder, før du kan vurdere, hvor godt det virker.

Det gælder om at være tålmodig – en regel, der gælder for alle midler mod bumser.

Skal jeg gå til lægen?
Der er ingen faste regler for, hvornår du skal gå til lægen. Det afhænger helt af, hvor meget dit bumseproblem fylder i din tilværelse.
Hvis bumserne påvirker din hverdag og ovenstående råd ikke hjælper, kan du kontakte egen læge.

Nogle synes, at det er pjattet at søge læge, eller de er bange for at blive anset for at være hypokondere. Men der er tale om en hudsygdom, som kan behandles. Så hvorfor ikke søge hjælp?

Du skal være særlig opmærksom på, at bumser i sjældne tilfælde kan udvikle sig med smertende sår i huden, feber og betændelse, der spreder sig.
Det sker, fordi din krop bliver overfølsom over for dine egne bumser. Sker dette, bør du straks søge læge.

Det kan du selv gøre
holde op med at ”trykke bumser ud”
vaske med almindelig neutral sæbe
bruge Basiron®
dyrke solen med måde
søge læge (hvis de andre råd ikke hjælper og bumserne generer dig)

Lægens behandling
Som tidligere nævnt vil de fleste bumser kunne behandles tilfredsstillende af dig selv eller din læge. Af og til vil der være behov for at blive henvist til en hudlæge.

Lægen kan ordinere flere forskellige midler. Lægens valg vil afhænge af, hvilken type af bumser du har, og hvor svært angrebet du er. Tålmodighed er vigtig, når bumser skal behandles. Du bør afprøve hvert middel i nogle måneder, før du vurderer, hvor godt det virker.

Hvad kan lægen gøre?
Lægen kan vælge at bruge midler, du skal anvende lokalt på huden, der hvor bumserne er – (lokalbehandling), eller lægen kan vælge at give dig tabletter – (tabletbehandling).

Lokalbehandling
Følgende midler er alle receptpligtige til lokalbehandling: Adapalen, isotretinoin, azelainsyre og clindamycin.

Midlerne har få bivirkninger, hyppigt ses rødme og irritation af huden. Midlerne er effektive hos mange, men det kræver, at du bruger dem i længere tid (2-4 måneder). Skulle du få bivirkninger kan du forsøge at bruge midlerne mindre hyppigt, eventuelt helt holde op, så forsvinder bivirkningerne.

Tabletbehandling
Typisk vil lægen, såfremt lokalbehandlingen ikke hjælper, vælge at give dig tabletter med antibiotika. Antibiotika er stoffer, der dræber bakterierne i hårsækken, og derved hindrer irritationer i huden. Behandlingen vil ofte strække sig over flere måneder.
Denne behandling er normalt effektiv, men ikke uden bivirkninger, især kvalme, opkastninger samt hyppig og tynd afføring forekommer.
Der er imidlertid også andre problemer, når du skal tage antibiotika i flere måneder – nemlig udvikling af bakterier, som er modstandsdygtige overfor det antibiotikum, du tager. Det vil derfor kun være sjældent, at du skal tage antibiotika mod bumser længere end 6 måneder.

Til piger med bumser, som samtidig har et behov for beskyttelse mod graviditet, findes der en bestemt slags p-piller (Diane®Mite). Diane®Mite beskytter mod graviditet og er samtidig effektiv mod bumser, når du har taget dem i 4-6 måneder. Vedrørende bivirkningerne ved Diane®Mite - spørg din egen læge.

Henvisning til hudlæge
Som sidste mulighed kan din læge henvise dig til en hudlæge, som kan give dig en kur med Roaccutan® kapsler. Det kan din egen læge ikke. Roaccutan® gives som en kur over 4-6 måneder.
Almindeligvis vil Roaccutan® kun blive givet til svære former for bumser, eller såfremt de øvrige midler ikke har virket. Grunden til, at alle med bumser ikke får Roaccutan®, er bivirkningerne. Næsten alle får bivirkninger i form af tørre slimhinder i øjne, næse og mund. Mere sjældent er ledsmerter og udslæt. Det er nødvendigt, at du går til regelmæssig kontrol hos hudlægen blandt andet for at få taget blodprøver.
Et andet problem med Roaccutan® er en skadelig påvirkning af fostre hos gravide. Derfor skal alle piger, der anvender Roaccutan®, være sikret mod graviditet (f.eks. ved at tage p-piller), og pigerne skal være sikre på, at de ikke er gravide, inden de starter med Roaccutan®.
Når alt dette er sagt, skal det samtidig gøres klart, at Roaccutan® er det mest effektive middel, der findes, og at man altid kan ophøre med behandlingen, såfremt der opstår bivirkninger. Bivirkningerne forsvinder nogle dage efter, at kuren er afsluttet.

Lægen kan vælge
Lokalbehandling
Effektiv med få bivirkninger
Tabletbehandling
Mere effektiv med nogle bivirkninger
Roaccutan®
Meget effektiv med flere bivirkninger

Som du se, er der en sammenhæng, imellem hvor effektive midlerne er, og hvor mange bivirkninger de har. Jo mere effektivt midlet er – jo flere bivirkninger.

Midler, som læger har givet dig, er til eget brug. Det kan være direkte farligt at låne receptmedicin af hinanden.
 

 

 Få den bedste information og rådgivning om hudsygdomme hos hudlægen

Er du barn og skal til hudlægen? Så kom og leg på vores Børne Sider

Fang hudlægen

Kom hjælp Dragen Plet

Allergi kajak med Åse

Skyd de frække vorter